Последни събития

Последни статии

 • Дипломиран преподавател- музикален педагог с опит предлага уроци по пиано , синтезатор,        солфеж, ел .теория на музиката и хармония  във удобно за учениците си място и време.За контакти- 0884038938- Пламен Бояджиев   plamen9745@yahoo.com , skype plamen9745.Уроците ...
 • Антична куполна гробница Датировката на съоръжението се отнася за II – IV век сл. Хр. Обектът е известен сред местното население като Кухата могила. Гробницата-мавзолей е призната за световен паметник на културата и е посещавана от туристи от цял свят. През 1975 г. при изравняването на могил...
 • Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода.   Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници...

Архитектурен резерват "Стари поморийски къщи" - гр. Поморие


 • Архитектурния ансамбъл "Стари Поморийски къщи" включва 10 къщи с типична възрожденска архитектура, поради което те са обявени за паметник на културата. Те са строени през 19 век и имат облика на характерната черноморската градска къща- двуетажни, с каменно приземие и паянтов етаж с дъсчена обшивка от чамови дъски и букови цепеници върху тях.

   

   

   

  Заради своята уникална стойност те са обявени за паметник на културата. Изградени са през XIX век в непосредствена близост до брега на морето и са с характерните черти и елементи на къщите по морския бряг.

   

  Туристите които прекарват своята почивка в Поморие могат да посетят този прекрасен архитектурен ансамбъл разположен в старата част на Поморие.

     Специфичното изграждане е продиктувано от климатичните условия, така използваните хоризонталните дъсчици не позволяват на влагата да прникне в стената. Високото приземие е изградено от камък, понякога с полуетаж в едно пространство, където се изграждат кухненски и стопански помещения. То е служило за скалд на виното, за сушене на риба и рибарски мрежи. Портите му са широки, за да може да влиза в него колата с натоварената стока или бъчвите с вино. Еднораменна дървена стълба отвежда в салона на етажа, който служи излючително за живеене.

   

   

   

  Около салона са наредени стаи и една или две салонни ниши, подредени в най-разнообразни комбинации. В богатите къщи салоните и стаите имат художествена украса по таваните и стените. Фасадата на къщата е по-отворена в етажа към външния свят. Прозорците са по-големи и повече на брой, организирани в групи по помещения. Има няколко вида планови схеми на етажа. Най-разпорстранена е асиметричната схема, когато салона заема единия ъгъл на етажа, а стаите са наредени от двете му страни. Друг вариант е когато салона заема централно положение, а стаите са наредени от трите му страни.

   

  Отделните къщи са разположени най-често на улична линия и следват извивките на тесните калдаръмени улички. Дъсчените еркери с конзоли, балконите с ажурни парапети, вълнообразната линия на керемидите и белите комини по покривите върху фона на синьото небе, изграждат характерния пейзаж на възрожденското Поморие.

   

   

Коментари

1 коментар
 • Albert Golyakov
  Albert Golyakov Благодаря!!!
  Действительно Поморие это уникальное место для отдыха. Красивейший город. природа, грязи. А эти старые дома? А памятники, а музей? А люди какие!!! Отдыхал, как дома. Спасибо, Болгария!!! С Любовью приеду еще.
  12 август 2014