Последни събития

Последни статии

 • Дипломиран преподавател- музикален педагог с опит предлага уроци по пиано , синтезатор,        солфеж, ел .теория на музиката и хармония  във удобно за учениците си място и време.За контакти- 0884038938- Пламен Бояджиев   plamen9745@yahoo.com , skype plamen9745.Уроците ...
 • Антична куполна гробница Датировката на съоръжението се отнася за II – IV век сл. Хр. Обектът е известен сред местното население като Кухата могила. Гробницата-мавзолей е призната за световен паметник на културата и е посещавана от туристи от цял свят. През 1975 г. при изравняването на могил...
 • Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода.   Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници...

Красота и дълголетие от дълбините на Поморийското езеро

 • Автор: Дарина Григорова Източник: БНР

   

  © Снимка: БГНЕС

  От незапомнени времена калта била смятана за първоизточник на живота – материята, която превръща зрънцето в растение, благодарение на хранителните органични и химични съединения, съдържащи се в нея. Освен, че е жизнено важна за развитието на всеки жив организъм на Земята, тя притежава и изключителни лечебни свойства. Затова и хората се научили да използват тинята за лечение на всякакви болежки. Така например още през ХХХ век пр.н.е. египтяните по поречието на река Нил използвали калта за облекчаване на ставните си болки. Жените пък поддържали младостта си с размекната глина от наносите на реката. Римляните също добре познавали качествата на този уникален природен дар, а войниците на империята след сражения се възстановявали и лекували раните си в специални басейни с морска кал. Именно тази кал, която се образува в морските лимани е смятана за най-лековита, защото съдържа богата гама от микроелементи. Източник на такава кал у нас са солените морски езера край Бургас, сред които и Поморийското езеро, казва доц. Стефка Тепавичарова от Института по обща и неорганична химия към Българската академия на науките: Уникални са с лугата и калта, които се намират в тях. – пояснява тя – Това са продукти, които се получават в резултат на развития добив на морска сол в България. Тя се образува след изпаряване до определена концентрация на морската вода, която започва да кристализира. Това, което остава след изваждането на морската сол се нарича отпадна морска луга. Тя обаче би могла да се разглежда не само като отпаден продукт, а като ценна суровина за получаване на различни неорганични соли или като важна съставка на лекарствени, фармацевтични или медицински препарати. Самата морска вода съдържа в различни количества разтворени всички известни химични елементи, а в лугата концентрацията им е многократно по-висока, заради изпарението на водата. Освен това в морската вода има повече натриеви соли, докато при лугата преобладават магнезиевите соли. По отношение на органичните вещества тя също е незаменима, защото е богата на различни микроводорасли и микрофлора, уникални за нашите солени езера.

  © Снимка: БТА

  Въпреки, че България е изключително богата на лечебна кал било то лиманна лиманна (в крайморските езера около Варна и Бургас), торфена (в с. Байкал, Пернишко) или минерална (в с. Марикостиново, Петричко и с. Баня, Карловско) калолечението у нас започва да се развива през XIX век. Едва през 1925 г., по препоръка на проф. Парашкев Стоянов, родоначалникът на калолечението у нас, край Поморийското езеро е изградена първата калолечебница в страната. Днес тя е един от най-големите целогодишни балнеоложки центрове в България, известен в цял свят.

  Калта е уникален продукт, а в солево отношение тя е аналогична на лугата, продължава доц. Тепавичарова. Това е цяла една равновесна система, обогатена с растителния и животински свят, намиращи се на дъното на езерото. Към тях се добавят и неорганични съединения от типа на глината и пясъците, типични за този район. Ако трябва да говорим за продуктите от Мъртво море и от черноморските солени езера би трябвало да кажем, че има аналогия между тях. Това, на което трябва да се обърне внимание е отпадната луга от солодобива. Тя е близка по състав до водата в Мъртво море. Знаем, че то е едно от най-солените езера, докато Черно море е от най-сладките морета. Затова можем да говорим за сравнение между нашата луга и състава на Мъртво море. Като химик-изследовател твърдя, че лугата е много по-ценна от която и да е сол, защото в нея се съдържа цялата периодична таблица на Менделеев. Затова лугата е по-добра от която и да е сол от Мъртво море. Освен това, биологичното съдържание в нея я прави щадяща за кожата въпреки соления й състав. Този благоприятен ефект се дължи на микрофлората и фауната. Затова когато използвате луга, освен, че микроелементите преминават през кожата в организма, кожата се омекотява и хидратира. Разкрасяващият и здравословният ефект вървят ръка за ръка.

  © Снимка: БГНЕС

  Лекарите балнеолози препоръчват при проблеми на опорно-двигателния апарат да се правят процедури във вана, компреси или фрикции с луга задължително две седмици последователно всеки ден. Благотворното въздействие и облекчение на страданията се усеща още след шестата процедура. Все пак е необходимо да се направят поне 10 до 14 процедури, защото лечебният резултат се появява след определено натрупване. Трябва да се прави поне веднъж в годината, а ако човек има възможност през три-четири месеца. Това в никакъв случай няма да ви навреди, категорична е доц. Тепавичарова:

  Препоръчвам горещо използването на лугата за лекуване на различни проблеми с опорно-двигателния апарат (костна, мускулна, нервна системи), простудни заболявания. Високото съдържание на магнезий е основната активна съставка на лугата, която освен всичко друго има и отпускащо действие. Останалите микроелементи също са необходими за човешкия и животинския организъм. Когато използвате луга чрез апликация или вани, масажни или ексфолиращи гелове или маски, тогава вие подхранвате организма през кожата. Микроелементите преминават през кожата и достигат до организма най-лесно. Когато приемате минерали през устата натоварвате организма с количество, което не е необходимо. Човешката кожа обаче е една мембрана, която знае какво точно е нужно на организма и пуска толкова колкото необходимо.

Коментари

0 коментари