Последни събития

Последни статии

 • Дипломиран преподавател- музикален педагог с опит предлага уроци по пиано , синтезатор,        солфеж, ел .теория на музиката и хармония  във удобно за учениците си място и време.За контакти- 0884038938- Пламен Бояджиев   plamen9745@yahoo.com , skype plamen9745.Уроците ...
 • Антична куполна гробница Датировката на съоръжението се отнася за II – IV век сл. Хр. Обектът е известен сред местното население като Кухата могила. Гробницата-мавзолей е призната за световен паметник на културата и е посещавана от туристи от цял свят. През 1975 г. при изравняването на могил...
 • Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода.   Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници...

Тракийска куполна гробница - Поморие

 • Антична куполна гробница

  Датировката на съоръжението се отнася за II – IV век сл. Хр. Обектът е известен сред местното население като Кухата могила. Гробницата-мавзолей е призната за световен паметник на културата и е посещавана от туристи от цял свят.

  През 1975 г. при изравняването на могила, намираща се на 200 метра северозападно от това място, е открито богато погребение на тракийската жрица и лечителка Лесескепра датирано от края на I в. пр. Хр. В района е открита в недалечното минало и друга гробница с частично запазени стенописи. При първите си проучвания братя Шкорпил посочват 9 могили с античен произход в близост до Анхиало.

  г (3) г (1)

  Гробницата се състои от: две преддверия, дромос (коридор) и централна камера. Преддверията днес  са частично разрушени. Следи по входното стъпало подсказват, че тук е имало двукрила врата многократно отваряна. Това обстоятелство дава основание на специалистите да заключат, че не се касае за обикновена гробница, а по-скоро за Хероон (мавзолей), в който са били извършвани религиозни ритуали.

  Предполага се, че коридорът е дълъг 22 метра. След него следва централната камера с диаметър в основата 11,6 метра. Камерата представлява полуцилиндричен пръстен с централна куха колона, носеща свода, която се разширява нагоре като гъба и се слива с кръглата стена на залата. Именно това архитектурно решение прави уникален този античен паметник. В сърцевината на колоната е имало вита каменна стълба. По свода има три вентилационни шахти. В източната част на свода личат следи от хоросанова мазилка покрита с тъмно зелена боя, което дава основание да се предположи, че централната зала е била измазана и украсена със стенописи. В стената има 5 симетрично разположени ниши. Вероятно там са били поставени урните с праха на мъртвите или скулптури.

  Този уникален архитектурен паметник съчетава римската строителна техника с тракийската традиция и е най-късният представител на тракийските гробници по българските земи.

   

   

  Това е филмче с възстановка на тракийска куполна гробница, намираща се близо до Поморие в местността Кухата могила.
  Гробницата датира от II-IVв, изградена с преплитане на тракийските традиции и римското строителство.
  Гробницата е с уникална форма - с пръстеновиден огънат полуцилиндричен свод. Ширината на централното помещение е над единадесет метра, а височината - над пет. В центъра се издига куха цилиндрична колона с диаметър над три метра, от нея е можело да се излезе на повърхността на могилата посредством каменна стълба, която днес не съществува.

   

   

  Тракийската куполна гробница е отворена за посетители:

  Летен сезон: (15 юни-15 септември)

  От понеделник до неделя  – от 10:00 до 18:00 часа

  Зимен сезон - с предварителна заявка

  Телефон за връзка (0596/ 2 20 08) 


Коментари

0 коментари